Monavie Zarabianie Zamówienia |
ODŻYWIANIE !
Odżywianie dla organizmu ma bardzo ważne znaczenie.
Jak dawno temu powiedział Hipokrates "Niech pożywienie będzie lekarstwem" to te słowa są nadal aktualne, zwłaszcza w naszych czasach gdzie pożywianie, które spożywamy ma wiele do życzenia.
Nasz organizm posiada mechanizmy do samoleczenia, ale potrzebuje odpowiedniego "paliwa" by mieć do tego siłę.
Nic nie
zastąpi zdrowej diety
Sięgamy po żywność wzbogaconą, bo nie mamy czasu na
zdrowy styl życia. Ale nie tędy droga. Na Zachodzie powoli powraca się
do produktów organicznych. Nic nie zastąpi zdrowej diety.
Przy doborze żywności warzyw i owoców powinniśmy w miarę możliwości wybierać te, które są uprawiane bez nawozów i oprysków chemicznych
Z dobrze zbilansowanej różnorodnej diety organizm czerpie nieporównywalnie więcej korzyści niż z produktów wzbogaconych. Kombinacja wszystkich składników odżywczych w naturalnych produktach jest znacznie bogatsza niż w ich wzbogaconych odpowiednikach i są one zrównoważone. Ponadto niektóre substancje przedłużają trwałość bioaktywnych komponentów lub potęgują ich działanie. Na przykład flawonoidy zawarte w owocach cytrusowych przedłużają żywotność witamin C, A oraz E, dlatego gdy posmarujemy chleb margaryną wzbogaconą witaminami, nie dostarczymy organizmowi tego samego, co zjadając pomarańczę.
Witaminy szybko się rozkładają
Zanim wzbogacony w witaminy sok czy
napój trafi od wytwórcy na nasz stół,
zwykle znajduje się w nim już tylko ich śladowa ilość. Jedną z najmniej
trwałych jest witamina C, którą dodaje się np. do kisieli. W
jednej torebce znajduje się ok. 11 mg tej witaminy, podczas gdy
potrzebujemy 75 mg dziennie. Podczas przyrządzania kisielu pod wpływem
gorącej wody 80% witaminy zostaje zniszczone, więc z dodatkowej jej
porcji wykorzystujemy zaledwie 2,2 mg. Taką ilość dostarczylibyśmy
organizmowi, zjadając ćwiartkę jabłka lub kawałek truskawki.
Błędy w myśleniu
Myślenie: zamiast mleka wypiję sok z dodatkiem
wapnia albo zamiast ryby zjem chleb lub jajko wzbogacone kwasami
omega-3 – też nie prowadzi do dobrego. Chleb, jaja czy mleko
z omega-3 nie zastąpią morskich ryb, ponieważ są one źródłem
również innych cennych składników,
których w chlebie, jajkach czy mleku nie znajdziemy. Na
dodatek jeśli będziemy traktować jaja jako źródło omega-3,
dostarczymy organizmowi cholesterol, który i tak niestety
spożywamy w za dużych ilościach.
Jest jeszcze jedno niebezpieczeństwo. Jeżeli w naszym menu będą
przeważały produkty np. z wapniem czy też z błonnikiem, możemy
dostarczyć organizmowi za dużo tych składników, a za mało
innych. Nadmiar wapnia może zaszkodzić osobom chorym na nerki,
natomiast za duża ilość błonnika – rozregulować trawienie,
podrażnić błonę śluzową jelit oraz upośledzić wchłanianie witamin i
składników mineralnych.
• W Polsce ok. 10% sprzedawanej żywności nazywanej „funkcjonalną” spełnia
warunki takiej żywności i powinno być tak określane.
• W Japonii w ostatnich latach pojawiło się aż 5 tysięcy
produktów zaliczanych do żywności funkcjonalnych, podczas
gdy u nas jest ich tylko kilkadziesiąt.
• Do większości produktów przeznaczonych dla dzieci
dodaje się witaminy i składniki mineralne. Tymczasem witaminy
syntetyczne też można przedawkować. Jeśli maluch je owoce i warzywa,
nie ma potrzeby kupować mu soków czy cukierków z
witaminami.
Dietetycy biją na alarm
Niekontrolowane sięganie po wzbogaconą żywność
sprzyja utrwalaniu błędów dietetycznych. „Idąc na
skróty” niejako zdejmujemy z siebie
odpowiedzialność za własne żywienie. Jemy niezdrowo, a potem
chaotycznie kupujemy produkty wzbogacone, wierząc, że w ten
sposób naprawimy błędy dietetyczne. Często są to produkty
wysoko przetworzone, pseudo-naturalne, bardzo dużo w nich
barwników, emulgatorów i konserwantów.
Co z tego, że napój owocowy zawiera witaminy, skoro jest w
nim jednocześnie cukier i „sama chemia”?
Czasem jednak żywność wzbogacona jest potrzebna
Jeżeli komponujesz dietę zgodnie z piramidą
żywienia, jesz dużo warzyw i owoców oraz
produktów zbożowych z pełnego przemiału, mało
tłuszczów zwierzęcych i mięsa, nie zapominasz o mleku, jego
przetworach i rybach, a ponadto spożywasz regularnie urozmaicone domowe
posiłki, nie ma powodu, dla którego miałabyś sięgać po
produkty wzbogacone. Czasem zdarzają się jednak sytuacje, kiedy nawet
trzeba z nich skorzystać.
Dziecko nie bierze do ust warzyw i niechętnie je
owoce
Objada się za to hamburgerami, chipsami czy
frytkami. Wtedy musisz zadbać o to, żeby w jego diecie nie zabrakło
soków i napojów oraz nabiału wzbogaconych w
witaminy i minerały. Dzieci i młodzież mają duże zapotrzebowanie na
witaminy i składniki mineralne, więc nawet gdy odżywiają się
racjonalnie, można od czasu do czasu urozmaicić ich jadłospis, dodając
ulubiony sok czy serek wzbogacony w składniki odżywcze.
Nie lubisz ryb
Nie dostarczasz organizmowi odpowiedniej ilości
niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) oraz
witamin A i D. Dlatego wybieraj produkty witaminizowane i wzbogacone w
omega-3.
Żyjesz w ciągłym stresie
Nadmiar obowiązków, zła atmosfera w
pracy sprawiają, że ciągle odczuwasz napięcie. Masz kłopoty ze snem,
jesteś podenerwowana. Potrzebujesz więcej minerałów,
zwłaszcza magnezu oraz witamin A, C, E i z grupy B. Zjedz na śniadanie
miseczkę musli z kompleksem witamin, chleb z dodatkiem błonnika czy
jogurt z ziarnami zbóż.
Masz dużo pracy albo nauki
Czujesz się przemęczona/ny, nie możesz się
skoncentrować, z trudem zapamiętujesz nową wiedzę. Produkty z lecytyną
i magnezem zwiększą twoje zdolności intelektualne. Prawidłowe
funkcjonowanie mózgu zapewni ci też jedzenie, do
którego dodano kwasy omega-3 oraz beta-karoten. Sporadycznie
możesz ratować się napojami energetyzującymi – stawiają na
nogi, skracają czas reakcji oraz zwiększają koncentrację. Ale nie
sięgaj po nie zbyt często, bo łatwo się od nich uzależnić. Pijąc colę
czy napoje energetyzujące, ryzykujesz również przedawkowanie
kofeiny, a to może odbić się niekorzystnie na zdrowiu.
Zbliżasz się do menopauzy
Zadbaj o kości, dostarczając organizmowi wyraźnie
większej ilości wapnia oraz witaminy D. Pij też soki z dużą ilością
witaminy C – bierze udział w syntezie kolagenu.
Jesteś seniorem
Twój organizm pracuje wolniej i gorzej
wchłania składniki odżywcze. Zaczyna brakować ci witamin i
minerałów. Zażywanie niektórych leków,
biegunki dodatkowo pogłębiają ich deficyt. Musisz więc uzupełnić poziom
witaminy D, witamin z grupy B, antyoksydantów, lecytyny i
kwasów omega-3.
Jesteśmy zestresowani, znerwicowani i wiecznie
zmęczeni. ----------------------------------------------------------- |
Pewien lekarz medycyny sądowej z wieloletnim stażem stwierdził że, zwłoki wydobywane z grobów, w celu ekshumacji, trzydzieści lat temu i teraz, przechowywane w podobnych warunkach, zasadniczo różnią się stopniem rozkładu, mimo takiego samego czasu pozostawania pod ziemią. Obecnie stan zwłok jest nieporównanie lepszy niż kiedyś. Coraz częściej rozmaici specjaliści twierdzą, że ilość konserwantów "pochłoniętych" przez nas w różny sposób podczas całego życia powoduje, że nasze ciała po śmierci rozkładają się o wiele wolniej i są, jak zwłoki faraonów, w pewien sposób zabalsamowane... Trucizny, toksyny i konserwanty otaczają nas wszędzie. Czytaj dalej >>> |
Duża zawartość sładników chemicznych również występuje w uprawach rolnych roślin
Niestety w dzisiejszych czasach w dobie rozwijającej się cywilizacji produkuje się dużo żywności, ale niestety o niskiej zawartości składników odżywczych potrzebnych nam do normalnego zdrowego funkcjonowania typu witaminy, minerały, mikro-makroelementy itp.
Sprawdź tabelę jak zmieniała się zawartość witamin i minerałów w niektórych owocach i warzywach na przełomie kilkunastu lat!
Produkcja rolna, ogrodnictwo, warzywnictwo (mam na myśli uprawy wielohektarowe) są nastawione na zyski, więc używa się dużo nawozów, stosuje się ogromne ilości oprysków czyli chemię, które powodują, że produkcja się opłaci, ale produkty pochodzące z tych upraw są o niskiej zawartości potrzebnych nam składników, a chemia używana przy ich produkcji wnika w rośliny i my to zjadamy dostarczając tą chemię do organizmu ,a to niestety negatywnie wpływa na nasz organizm.
Co innego gdy ktoś ma własny niewielki ogródek i uprawia rośliny dla siebie, wtedy nie stosuje się wcale nawozów i oprysków, a jeśli już to w niewielkich niezbędnych ilościach dzięki temu te produkty są o wyższej zawartości składników mineralnych i witamin czyli krótko mówiąc są zdrowsze i nam nie szkodzą.
Produkty w sklepach zawierają również bardzo dużo substancji chemicznych. Konserwanty smakowe, dające ładny wygląd czy też przedłużające termin jak np. sery czy mleko z terminem ważności kilka miesięcy.
Zadajemy sobie pytanie - co robić w takiej sytuacji i co jeść skoro wszystko nam szkodzi?
Otóż nie jesteśmy w stanie nie korzystać z żadnych produktów, ale przy wyborze powinniśmy kontrolować w miarę możliwości zawartość substancji chemicznych wybierając te z najmniejszą ich zawartością oraz z jak najkrótszym terminem ważności.
Powstaje kolejne pytanie - mimo, że spożywamy produkty przez nas wyselekcjonowane to one i tak zawierają chemię i mają mniejszą zawartość różnych potrzebnych nam składników, więc i tak nie dostarczamy do naszego organizmu tylu składników ile potrzebujmy - i co wtedy robić?
No cóż powinniśmy dostarczać potrzebne nam do normalnego funkcjonowania w postaci preparatów suplementów diety.
Gdzie znaleźć właściwe suplementy diety?
Największym błędem, który popełnia większość społeczeństwa to to, że po witaminy, minerały idą do apteki bo na reklamie w telewizji i nie tylko słyszy się i ich wspaniałych właściwościach. Niestety to wielki błąd bo w produkty w aptece są w 90% produktami syntetycznymi czyli mówiąc bez ogródek chemia. Jeśli są jakieś produkty pochodzenia naturalnego to niestety zawierają konserwanty syntetyczne. Dodanie do preparatu naturalnego choćby jednego składnika konserwującego syntetycznego zmniejsza skuteczność preparatu o ok 30% a dodatkowo ma skutki uboczne. Do zapoznania się za skutkami witamin syntetycznych zapraszam na krótki film.
Dlatego też należy poszukiwać firm, które oferują naturalne suplementy diety bez konserwantów syntetycznych. Firm oferujących suplementy diety w naszym kraju jest kilkadziesiąt i zadajemy sobie
kolejne pytanie - jak znaleźć tą właściwą?
Niestety niektóre firmy oferują naturalne suplementy diety z zawartością konserwantów syntetycznych, a to jak pisałem wcześniej obniża skuteczność suplementów a konserwanty działają szkodliwie na nasz organizm. Również jest sporo firm, które poddają obróbce cieplnej czyli pasteryzacji produkty w płynie a to znowu pozbawia aktywności wielu składników, ponieważ temperatura powyżej 40 stopni powoduje to, że dane składniki są w soku, ale nie mają żadnego działania czyli tak jak by ich nie było.
Wiele osób próbowało produktów z konserwantami lub pasteryzowanych i się okazywało, że nie było żadnego działania pozytywnego lub był, ale mizerny i w rezultacie twierdzą, że suplementy nie działają i szkoda na nie pieniędzy.
Najlepszą formą obróbki składników preparatów jest liofilizacja, proces suszenia z wykorzystaniem mrożenia ciekłym azotem w temperaturach poniżej - 50 stopni, dzięki temu zachowuje się 98% składników zawartych w warzywach czy owocach.
Taki proces obróbki preparatów stosują firmy CaliVita i MonaVie.
Przetestowaliśmy wiele firm a z nich wybraliśmy dwie, które posiadają najbardziej skuteczne działanie i mamy dużą liczbę osób zadowolonych z tych produktów, dlatego możemy je szczerze polecić.
Pierwsza z firm, która jest na naszym rynku już od 19 lat jest firma CaliVita, która posiada preparaty tzw. kierunkowe jak np. witaminy, minerały, preparaty na problemy krążeniowe itp. oraz preparaty kompleksowe jak np. sok noni, który ma szerokie działanie odżywcze na cały organizm.
Pełną ofertę możesz znaleźć tutaj.
Chcąc zamówić produkty po cenie klubowej zarejestruj się podając ten numer 0481214471 w rubryce (kod sponsora). Możesz również zarejestrować się od razu klikając tutaj.